Teologi – som ”logia” om ”Theos”

Bild på Cappuccino, med nalle som mönster i mjölkskummet. Cappuccino har fått sitt namn på grund av färgen, som är samma som cappuccin-munkarnas.

Samtalet kan föras vid en Cappuccino. Som alla kyrkohistoriker vet.

Under mina studieår (och också i andra sammanhang) har jag ofta hört definitionen ”Teologi – det betyder ’läran om Gud'” eller möjligen ”läror om Gud”. Men jag vill börja hitta former för att börja definiera praktiken ”teologi” som just ”logia” – ”ord” om ”Theos” – ”Gud”.

Det innebär att det här är ett försök att skapa samtal om de skikt i livet som berör oss allra djupast.

Theos.se blir en samlingsplats för YouTube-”vloggen” Kyrkfika, för twittertaggarna #DagensKyrkohistoriaFörIckeNördar och #FunkTeol (den senare handlar om frågor kring funktionsnedsättning och teologi), för samtalsartiklar (låt oss hellre kalla dem det än debattartiklar) och för små texter från eller för de samtal som vi för i den fysiska delen av verkligheten – Pizza och Teologi och Korsning.

Men tanken är också att ge plats för längre, reflekterande texter och videoklipp som inte riktigt finns än. Ett försök att göra samtalen om Gud, Teologin, tillgänglig. För, let’s face it, om du deltar i samtal, någonstans, om tro eller om Gud, oavsett var – då är du teolog. Det är inte en titel reserverad för någon med minst X antal universitetspoäng i religionsvetenskap eller liknande.

Och om inget av det här betyder något speciellt för dig så är tanken att ändra fokus på en liten del av konversationen om Tro och Praxis, från i första hand konfrontation och debatt till just samtal och försök att förstå. På ett intellektuellt hederligt sätt, förhoppningsvis.

Just så att vi inte bara ger facit – ”Lära(N) om Gud”, utan just samtalar, tillsammans, ”orden om Gud”.

Det här inlägget postades i Uncategorized och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *